Blog

Tasarıma Dair İlginç Paylaşımlar

Video Prodüksiyon Nedir?

Video Prodüksiyon Nedir?

Bugün sizlere video prodüksiyon konusunda detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Video prodüksiyon konusu hakkında gerçekten çok uzun süreli tecrübelerimizden ve araştırma süreçlerimizden yararlandığımızın garantisini sizlere sunabilirim. Eğer video prodüksiyon konusu hakkında bilgilendirme sağlamak istiyorsanız gerçekten çok doğru bir siteye geldiniz. Çünkü bu yazıyı okuduktan sonra video prodüksiyon konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz. Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır.

Video-Prodüksiyon-Nedir

Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;

– Video Prodüksiyon Nedir?

– Film Kurgusu Nedir?

– Video Kurgusu Nedir?

Dilerseniz sizler için uzun süreli araştırmalarımız doğrultusunda detaylı bilgiler ve araştırmalar dahilinde hazırladığımız “Video Prodüksiyon Nedir?” isimli yazımıza geçiş yapalım.


Video Prodüksiyon Nedir?

Herhangi bir filmde (sinema, belgesel, haber, reklam vs) görüntü ve seslerin birbiri ardına eklenmesi işlemine kurgu veya montaj denir. Bu işlemi yapana kurgucu, montajcı veya günün moda deyimiyle ‘’editör’’ denir. Filmi ilk icar edenler kurguyu henüz bilmiyorlardı. Yavaş yavaş kurguyu keşfettiler. Önce filmi çekerken kurgu yaptılar: Her plandan sonra arkasına gelecek planı çekerek, sırayla çekimlerle ‘’kamera içinde kurgu’’ yaptılar. Bu tabii ilkel bir teknikti. Gerçek kurgu, banyo edilen filmler kesilip birbiri ardına eklenince başladı. Böylelikle sinema bir öykü anlatabilecek hale geldi ve bir sanat biçimi olmasının önü açılmış oldu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kurgu teknikleri de değişti, gelişti. Sesli filmin sektöre girmesiyle, kurgucular artık görüntüyle birlikte ses kurgusu da yapmaya başladılar. Sonra video teknolojisinin bulunması yeni tip bir kurgu biçimini de beraberinde getirdi. Artık video kasetlerde yer alan hareketli görüntü ve sesler bir video teypten diğerine birbiri ardına kaydedilerek kurgu yapılıyordu. Ancak bu tip kurguda planların zamanı ve sırası değiştirilmek istendiğinde çoğunlukla bütün kurguyu yeniden yapmak gerekiyordu. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kurgu yapımında yeni bir çığır açıldı. Video kasetteki görüntü ve sesler bilgisayarın hafızasına(hard disklere) aktarılıyordu. Bu teknoloji ilk çıktığı yıllarda astronomik fiyatlara satılmaktaydı ancak bilgisayarlar ve programlar ucuzladı ve kendi filmlerini kurgulamak isteyen filmcilerin çok daha rahat erişebildiği ürünler oldular. Şimdi teknolojik olarak birbirinden farklı olan kurgu sistemlerine ayrıntılı olarak göz atalım.

Film Kurgusu: Film kamerası ile epiküle –yani sinema filmine- çekilen filmleri kurgulamak için yapılan en eski kurgu biçimidir. Filmler özel bir kesici ile kesilerek, planlar özel seloteyplerle yapıştırılıp birbiri ardına eklenerek yapılan kurgu yöntemidir. Film kurgusu bir sürü aşamadan oluşan bir sistemdir. Bitmiş ürünü elde edebilmek için film birçok işlemden geçer.

Video Kurgusu: Ham video kasetlerdeki görüntü ve sesler bir video oynatıcıdan,bir video kaydedicideki boş kasete sırayla kaydedilerek video kurgusu yapılır. Genellikle bu iki video teyp (vtr) arasında bir edit control (kurgu kontrol) cihazı bulunur.


Bugün sizlere video prodüksiyon konusunda uzun yıllardır kazanmış olduğumuz tecrübelerimiz ve uzun süreli devam ettirdiğimiz araştırmalarımız doğrultusunda bilgilendirmeler sağladığımız bir yazı hazırlamıştık, umarız bu yazıdan memnun kalmış ve bilgilenmişsinizdir. Dediğimiz gibi bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır. Bu tarz içeriklerin devamlılığı için sitemizi takipte kalın, kendinizi ise öğrenmeye açık bir şekilde tutun.

İletişim

Aklınıza takılan tüm sorular için iletişime geçiniz.

Cemal Gürsel Caddesi No: 426 D: 1 Karşıyaka İzmir

msn@erturgutsanatmerkezi.com
0507 95 96 333