Grafik Tasarım Nedir?
Bugün sizlere Grafik Tasarım Nedir? konusunda detaylı bilgilendirmeler sağlayacağımız bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacağından eminiz.
Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;
– Grafik Tasarım Nedir?
Dilerseniz sizler için detaylı bilgiler ve araştırmalar dahilinde hazırladığımız “Grafik Tasarım Nedir?” isimli yazımıza geçiş yapalım.
Bugün sizlere Grafik Tasarım Nedir? konusunda detaylı bilgilendirmeler sağladığımız bir yazı hazırlamıştık, umarız bu yazıdan memnun kalmış ve bilgilenmişsinizdir.
Grafik Tasarım’ın Türkiye’deki Tarihi Gelişimi
Grafik tasarımın Türkiye’ye gelmesi uzun sürsede geldikten sonra kısa bir süre içerisinde gelişmiştir. Bu gelişimi günümüzdeki ülkemize baktığımızda kolayca görebilirsiniz. Markaların kendilerini yenileyerek devam etmesi, logolarını değiştirmesi ve daha yenilikçi tavırlar kazanması dahilinde gelişen grafik tasarım, ülkemizde gerçekten boy gösteren bir çalışma alanı olmuştur! Grafik tasarım, her marka, kuruluş ve kurum için çok önemlidir ve bunu uygulamayan markalar daima geçmişte kalmaya mahkumdur. 100 yıllarca aynı logoyu kullanan markalar bile günümüzde logolarını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmış ya da değiştirmiştir ki yenilik ve değişim her zaman iyidir ve fikirleri tazeler.
Dünyada matbaanın kullanımı ile beraber grafik tasarım alanında modern anlamada ilk eserler verilmeye başlamıştır.Osmanlı Devletinde ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından ülkeye getirilmiş ve bu alanda ilk örnekler verilmiş olmasına rağmen günümüz grafik tasarımının temeli olan eserler olamamışlardır. Çünkü Atatürk, Cumhuriyet Döneminde kültürel ve sanatsal anlamda eskiye dönük nitelikleri terk etmiş ve her şeye batıyı örnek alarak yeniden başlamıştır. Bu nedenle bizim grafik tasarım konusundaki temellerimiz cumhuriyet döneminden sonra ortaya çıkan ilk eserlerle beraber oluşmaya başlamıştır.
Türkiye’nin çağdaş anlamdaki grafik tasarımın ilk örneklerini 1925’te, Alman Ludwig Hohlwein’den ders alarak ülkemize gelen İhap Hulusi Görey vermiştir. Akıllarda en çok yer eden çalışmaları, ışık – gölge ilişkisine dayanarak yapmış olduğu tekel ve milli piyango afişleridir(Resim 6). İhap Hulusi Görey yurda döndükten iki yıl sonra, 1927’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitimci Weber yönetiminde bir afiş atölyesi kurulmuş ve bu atölye 1950’Ierin sonuna doğru Grafik Bölümü’ne dönüştürülmüştür.