Blog

Tasarıma Dair İlginç Paylaşımlar

 Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Nedir?

 Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Nedir?

Endüstri ürünleri tasarımcısı, endüstride üretilecek bir eşyanın, bir nesnenin şeklini, işlevsel özelliklerini, yapılacağı malzemeyi, renk, doku ve grafik düzenlemelerini görsel bir şekilde tasarlayan kişidir. Bu kişi, endüstriyel ürünlerin tasarım aşamalarında en büyük görevlere sahip olan, büyük sorumluluklar alan hatta dış görünüş anlamında her şeyi belirleyebilecek kişidir. Meslek alanı hiç bir şekilde kısıtlı olmayan, kısacası insanların kullanabileceği her şey olan ensdüstri ürünleri tasarımcısı, her alanda, istediği şekilde çalışabilir.

 Endüstri-Ürünleri-Tasarımcısı-Nedir

Her şeyi tasarlayabilir cümlesi kulağa eğlenceli gelebiliyor fakat her işin olduğu gibi endüstri ürünleri tasarımcısı olmanın da zorlu görevleri vardır. Dilerseniz, endüstri ürünleri tasarımcısının görevlerine şöyle bir bakalım.

Görevleri

  • Endüstriyel kullanımı olan yeni bir nesnenin (eşyanın) tasarımı için proje hazırlar. Üretilecek ürünün, her noktasını, ince detayını bir proje haline getirmekle hükümlüdür. Eğer bu proje aşamasında eksikler bırakırsa, proje üretilme aşamasına geçtiğinde bu eksikler görmezden gelindiği takdirde, çok büyük hataları olan bir ürünü, dünyanın her yerine ihraç ederken bulabilirsiniz kendinizi ki bu da sizin ve kariyeriniz için hiç de iyi olmaz.
  • Tasarlayacağı nesneye yönelik, bir akış şeması oluşturur. Örneğin, hangi amaçla kullanılacağı, hangi fonksiyonları yerine getireceği konularını araştırır,
  • Akış şemasından sonra şekillendirme başlar. Şekillendirme uzun bir süreci oluşturur. Şekillendirme aşaması, gerçekten en uzun aşamalardan birisidir. Ürüne onay verilmeden önce, kontrol yapılabilmesi için bir şekillendirilme ve fiziksel bir görüş sağlamak için gerekli olan bir aşamadır ve burada endüstri tasarımcısına gerçekten büyük görevler düşer.
  • Nesnenin teknik olarak çizimini yapar. Bu aşamada Endüstri Mühendisi, Makine Mühendisi, Grafiker vb. devreye girerek kontrolü gerçekleşir. Bu kısımda, ürünün hataları, artıları ve gereksinimleri ortaya çıkar. Aslına bakarsanız bu aşamada ürünün yapılmış haline bakıyor gibi olur ki ürünü üretmeden, ürüne bakabilmek, hem üreticiler hem de endüstri tasarımcıları için çok önemli bir avantajdır. Eğer kontrol edilmeden bir ürün üretilir ve piyasaya sürülür ise, yapılmış hataların geri dönüşü çok maaliyetli olacaktır.
  • Mokap denen birden fazla küçük formlar oluşturur. Bunların arasından biri seçilerek maketi yapılır. Makette aletin işlevleri de bulunur. (Örn: Masa kalemtıraşı için dönen kol yapılır. Kalemtıraşın dönme fonksiyonu da makette gösterilir.) Bu aşamada aksayan bir yön varsa hata düzeltilir,
  • Maketten yola çıkılarak gerçek ölçülerin verildiği, kullanılacak malzemenin belirlendiği bir örnek yapılır. Deneme pazarı oluşturularak ürünün problemli yönleri araştırılır. Problem çıkması durumunda ürün tekrar projelendirilerek yeniden aynı işlem süreci tekrarlanır.

Kullandıkları Araç ve Gereçler

  • Çizim aletleri (rapido takımı, rapido vb.)
  • Köpük, cam, karton, tahta, metal, pilastik vb.
  • Bilgisayar
  • Cetvel takımları

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Endüstri ürünleri tasarımcısı olmak isteyen kimselerin,

  • Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,
  • Tasarlananları ve iki boyutlu çizimleri üç boyutlu nesnelere dönüştürecek yeteneğe sahip,
  • Henüz yazılmamış (örneği olmayan) nesneleri zihninde tasarlayabilme ve tasarladıklarını çizebilme yeteneklerine sahip,
  • Yaratıcı, araştırmacı ve yeniliklere açık,
  • Güzel sanatlara ilgili olmaları gerekir.

 Çalışma Koşulları ve Ortamı

Endüstri ürünleri tasarımcıları, endüstri kuruluşlarındaki atölyelerde görev yaparlar. Çalışmalarında daha çok zihin gücünü kullanan endüstri ürünleri tasarımcıları birinci derecede nesnelerle ve aletlerle ilgilidirler. Yaratıcılık, meslekte başarıyı artıran bir özelliktir.

 Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları

Türkiye’nin kalkınma hamlesi içinde olması endüstriye yönelmesi endüstri ürünleri tasarımcılığı mesleğinin gelişmesinde önemli bir etkendir. Endüstriye yönelik seri üretimde malzeme, biçim, işleme mekanizmaları, renk, doku ve grafik düzenlemelerini görsel bir duyarlılıkla ortaya koyabilen tasarımcılara sürekli ihtiyaç duyulmaktadır.


Bugün sizler için endüstri ürün tasarımcıları hakkında detaylı bilgilendirmeler sağlamıştık, umarız bu bilgilerden memnun kalmışsınızdır. Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır.

İletişim

Aklınıza takılan tüm sorular için iletişime geçiniz.

Cemal Gürsel Caddesi No: 426 D: 1 Karşıyaka İzmir

msn@erturgutsanatmerkezi.com
0507 95 96 333